Bildreportage från SöTK's Utställning på Hvarsta Gård 2014-09-14
Text: Siw Lagerbäck (kommentarer: Mia Sandgren & Ingela Kyrklund)
Foto: Rebeccca Martis, Siw Lagerbäck & Mikael Fundberg
Resultat från utställningen finns att ladda ner här
Söndagen den 14 september hölls den årliga höstutställningen på Hvarsta gård utanför Eskilstuna. Ett stort tack till Eva och Peter von Celsing för att vi fick vara hemma på deras gård. Dagen började med mycket dimma för att sedan skina upp och vi fick alla uppleva en underbar höstdag på denna vackra plats.
Våra domare, Ingela Kyrklund och Mia Sandgren hade tillsammans 82 hundar att bedöma. Stämningen var mycket god i och runt ringarna och det blev en trevlig dag tillsammans.


BIS 1: Skovard's Rosemary, ägare Irene Monthan Andersson, Mariefred


BIS 2: Badamtam's Visages Janus, ägare Elina Muuri, Finland


BIS 3: Öllmans Netta, ägare Bo Paulsson, Molkom


BIS 4: Oliwhistars Tzaritsa Galenka, ägare Marlene Hagblom, Älvsjö


Dagens bästa valp blev Kung Karls Quicksilver, Sanna Anderberg, Torshälla Foto: Rebeccca Martis


Dagens bästa veteran blev Öllmans Öman, ägare Bo Paulsson, Molkom


I barn med hund segrade Elsa Anderberg med hunden Viggo.
 
Och så till några ord från domarna:
Tack Sörmlands Taxklubb för inbjudan att döma på er höstspecial, som för första gången anordnades på Hvarsta Gård hos familjen von Celsing. Ett stort tack går också till alla utställare.
Hundarna var genomgående av utmärkt kvalitet, bra temperament, var i utmärkt kondition och visades väl. De sju BIR-hundarna i finalen gjorde det inte lätt för min domarkollega Ingela Kyrklund (strävhår) och mig (kort-/långhår,+alla valpar) att välja mellan, men vi var helt eniga i den placering som följde, hos både vuxna och valpar.
Tack för ännu en fin taxdag!
Mia Sandgren

Instämmer helt och fullt med sin domarkollegas tack för en mycket trevlig utställningsdag. Det fanns många fina taxar att välja mellan. Jag är oftast mest intresserad av hur hunden ser ut i rörelse, dvs att den inte tappar sin överlinje från huvud till svans. Dessutom vill man ha dem så parallella som möjligt, vilket på strävhåren verkar vara svårare att hitta än på de övriga hårlagen. Många hundar är jättesnygga uppställda, men tappar sin kvalité i rörelse tyvärr. Överlag var det bra huvuden/bett, markavstånd, temperament samt sidorörelser. En del hundar behövde bara lite mera tid och rutin för att komma helt till sin rätt – man dömer för dagen. Jag var också glad för att utställarna verkligen ansträngde sig för att visa sina hundar. Man vill alltid se hunden när den är som allra mest till sin fördel. Alla hundar har fel och man måste förlåta vissa pga att hunden har så många andra förtjänster som överväger. FCI vill att vi ska visa våra hundar på löst koppel, så det kan ni börja öva – inte helt lätt med en taxnos så nära marken!

Stort tack till alla från Ingela Kyrklund