Viltspår-SM 2018

Text och foto; Charlotte Lorichs
 
Viltspår SM för taxar 2018 gick av stapeln i skånska Vittsjö helgen 4-5 augusti.
Södermanlands Taxklubb representerades av min Svaerke´s Bertha och med mig som förare samt förra årets vinnare Yxtanejdens Norma med förare/uppfödare Siw Lagerbäck.
Alla 20 klubbar var representerade i år. Det stora samtalsämnet kvällen innan provet, var de svåra förutsättningarna. Markerna var fruktansvärt torra och marken i bokskogarna var täckt av ett tjockt lager snustorra löv. Domarna dömde två hundar var. Vi fick veta att i poängsättningen dras 2 poäng av för varje ringning. Det dras också av poäng – jag tror 5 - om hunden inte går på spårstarten direkt med hjälp av föraren.
Provmorgonens väder var blåsigt men tack och lov hade temperaturen sjunkit tio grader under natten. Bertha och jag och det andra tävlingsekipaget åkte iväg med vår domare till våra spår. Det första spåret skulle den andra taxen gå. Det visade sig att den fick problem redan i upptagsrutan och vidare under hela spårningen, så vi fick vänta nästan två timmar innan det blev vår tur. Bertha var så ivrig att få börja så det kom några väckskall från henne, I upptagsrutan blev det en ringning innan hon gick på utspåret. Hon spårade säkert och ringade i alla vinklar såsom hon alltid har gjort. Även återgången ringade hon men det gick som smort. Mot slutet av spåret var hon ganska trött kunde jag märka. Vid skottet blev hon som alltid övertänd och släppte några iverskall – förmodligen avdragspoäng - men fortsatte spåra och fann klöven som var gömd mellan två stenar utan problem. Jag var mycket nöjd med Berthas arbete som jag var säker på hade gett henne ett första pris.
Väl tillbaka på förläggningen – Höjalens vandrarhem – förstod jag att att Berthas prestation stack ut. Det hade inte gått så bra för de andra. Norma hade också haft problem men hade ändå nått spårslutet om än med en del problem. Hennes spår hade varit mycket svårt.
Prisutdelningen visade att förutsättningarna hade varit just så svåra som vi hade förutspått. Av 21 ekipage hade hela 11 fått 0 i pris. 3 st. fick 3:e pris och 2 st. fick 2:a pris. 5 ekipage fick 1:a pris och där var vi en av dem! Även Norma gick till pris, ett 3.e. Sörmlands resultat blev en 5.e och en 9.e plats.
 
Det är en ära att få representera sin klubb i SM och vi är nöjda och stolta över resultatet!
 
         
Stolt Bertha med klöven                                                                            Puss på dig Bertha du duktiga lilla tax!